المقلوبة هي وصفة عربية شهيرة وبالأخص فلسطينية، غالباً ما يتم نطقها مألوبة أو مجلوبةـ أُطلِق عليها هذا الاسم لأنه يتم قلبها عند التقديم، المكونات الأساسية لهذه الوصفة هي الأرز واللحم المطبوخ والباذنجان المقلي، ويمكن استخدام أي نوع من اللحم كالدجاج أو لحم الخروف أو اللحم البقري، كما يمكن استخدام أي نوع من الخضروات المقلي مع أو بدون الباذنجان، كالبطاطس أو القرنبيط أو الجزر. هذه الوصفة قيمتها الغذائية عالية، كما أن طعمها لذيذ جداً. نقوم أولاً بطهي اللحم وقلي الخضروات ثم نبدأ بعمل الوصفة.
تكفي: 3 أشخاص
وقت التحضير: ساعتين (أو حسب الوقت الذي يأخذه اللحم للنضج)
وقت الــطهــــي: 25 دقيقة
Maqluba is a famous Arabic dish, specially a Palestinian dish, it's often pronounced as Maalouba or Magouba, it's an Arabic name which means (upside-down) because it's served upside-down, the main ingredients in this dish are rice, cooked meat and fried eggplant, and it could be made with any kind of meat like chicken, lamb, or beef, and also any kind of fried vegetable with or without eggplant, like potatoes, cauliflower, or carrots. This dish is really valuable and really delicious. We first cook the meat, and fry the vegetables, then start cooking the dish.Serves: 3
Prep. time: 2 hours (or as long as the meat takes in cooking.)
Cooking time: 25 min.