Scroll down for English post
هل تعلم أنه لا يجب أبداً إذابة الدواجن المتجمدة في درجة حرارة الغرفة؟ نعم، هذا صحيح، لأن البكتيريا التي تنتقل عبر الغذاء تنمو بسرعة في درجات الحرارة الدافئة، فدرجات الحرارة من 4.4°مئوية إلى 60°مئوية تعتبر في منطقة الخطر، لذا يجب إذابة الدواجن في الثلاجة وذلك بوضعها في طبق ونقوم بتغطيتها ونتركها تذوب تدريجياً في الثلاجة، كما لا يجب طهي الدواجن وهي لم تذب كلياً فذلك يمنع الطهي المتساوي. من المهم أيضاً أن نعلم أنه لا يجب أبداً أن يتم تحضير الدجاج وتقطيعه بالقرب من الطعام الذي سيؤكل نيئ كالخضروات أو السلطة، للحفاظ على سلامتنا من البكتيريا الضارة.
في هذه الوصفة قمت بحشي الدجاجة بالبرغل، فأنا أحب طعم البرغل كثيراً في الدواجن المحشية كالدجاج والحمام (إذا كنت قد قمت بزيارة مصر فبالتأكيد قد سمعت عن الطبق المصري الشهير >> الحمام المحشي، أحب هذه الأكلة كثيرا).
في هذه الوصفة قمت بتتبيل الدجاجة قبل الطهي مباشرة، إذا كان هناك وقت كافي يمكنك مضاعفة مقادير التتبيلة ووضع الدجاجة في الثلاجة لمدة ساعتين أو لثاني يوم.
ملحوظة: هذا الطبق يمكن تقديمه مع خضار مسلوق أو على البخار أو سلطة.
الوصفة تكفي: 3 أشخاص تقريباً
مدة التحضير: 20 دقيقة
مدة الطـهـــي: من 70 إلى 90 دقيقة
Do you know that frozen poultry should never be thawed at room temperature? Yes, it's true, because food-borne bacteria grows very quickly in warm temperatures. Temperatures between 40°F (4.4°C) and 140°F (60°C) are considered to be in the "danger zone". So when you take poultry out of the freezer, it should be placed onto a plate, covered, and gradually thawed in the fridge, also it should never be cooked when it is still partly frozen, as it will cook unevenly. It's also important to know that should never be prepared near any foods that will be eaten raw.
To learn more about poultry fundamentals click here to redeem a free (14-days) trial from Food Lover at RouxBe cooking school, then go check out the lesson here.
In this dish, I'm going to use bulgur to stuff the chicken, I love the taste of bulgur in poultry, like chicken and pigeon (if you have been to Egypt, sure you did hear about the famous Egyptian dish >> roasted stuffed pigeon, I LOVE this dish).
In this recipe I rubbed the chicken with onion directly before cooking, if you have enough time you can marinate it for some time, just double the marinade amount and leave it in the fridge for 2 hours or even all night.
Tip: You can serve this dish with salad or sauteed vegetables.
Serves: 3 people approx.
Prepare time: 20 minutes.
Cooking time: from 70 to 90 minutes.