Sunday, November 7, 2010

Béchamel Lasagna لازانيا بالبشاميل

Béchamel Lasagna لازانيا بالبشاميل

Scroll down for English post
لازانيا بالبشاميل هي وصفتي لليوم، وهي مستوحاه من الأكلة المصرية (صينية المكرونة بالبشاميل) ولكن مع تغيير نوع المكرونة حيث استخدمت هنا اللازانيا بدلاً من المكرونة القلم، إذن يمكنكم عمل الوصفة بنوع المكرونة المفضل لديكم، كانت جدتي تقوم بعمل هذه الوصفة أحياناً بالاسباجيتي، وهذا الصنف يعتبر من الأطباق الرئيسية الشهيرة في مصر خصوصاً في المناسبات أو العزومات، يطلق على هذا الطبق في اليونان اسم "باستاتسيو" أو باستاتشيو" وهو عبارة عن طبقة من المكرونة القلم وطبقة من اللحم المفروم المطهي ثم طبقة أخرى من المكرونة ثم طبقة البشاميل، بعض الناس أحياناً يفضلون إضافة جبنتهم المفضلة مبشورة على الوجه. هيا بنا نرى هذه الوصفة بمكرونة اللازانيا أتمنى أن تعجبكم.
نصيحة الوصفة:
1- اللازانيا نوع رقيق جداً من المكرونة يمكن أن تنقطع بسهولة عند طهيها، أيضاً يمكن أن تلتصق شرائح اللازانيا ببعضها بسهولة، لذا يجب مراعاة ذلك والتعامل معها بحرص خصوصا عند إخراجها من ماء الطهي.
2- لنتيجة أفضل للبشاميل يجب استخدام المضرب اليدوي بدلاً من الملعقة في خلط مكوناته على النار.
3-  اللحم المفروم لا يأخذ الكثير من الوقت للنضج، لذا يحب متابعته.
4- يفضل تحضير البشاميل بعد الانتهاء من تحضير المكرونة واللحم حتى لا يبرد ويتم وضعه في النهاية طازج ودافئ.

الوصفة تكفي: 4 أشخاص
وقت التحضير: 30 دقيقة
وقت الطهي: 15 إلى 20 دقيقة

Bechamel lasagna is my recipe for today, I was inspired when making it by the Egyptian dish "Macaroni Bechamel" but the difference is that I used lasagna instead of penne pasta, so you can make this dish with your preferred pasta, my grandma used spaghetti sometimes in this dish. This dish is considered as one of the most popular main dishes in Egypt specially on occasions or when having a big lunch with friends or family, it's also known as "Pastitsio" or "Pastichio"  in Greece, it is typically made with penne pasta, a layer of pasta, a layer of cooked ground beef, a layer of pasta and then a layer of bechamel sauce, some people prefer to sprinkle their preferred kind of cheese shredded on the top of it, let's go see the lasagna version.
Tips:
1- Lasagna is so tender so be careful when you take it out of the water, also be careful because the slices can easily stick to each other so quickly.
2- For the best result while making bechamel use a whisk instead of a spatula or a spoon while mixing.
3- Ground beef doesn't take much time to cook so take care to not over cook.
4- It's better to prepare bechamel sauce after preparing lasagna and beef so you add it warm & fresh.

Serves: 4 people
Prep. time: 30 minutes.
Cook. time: 15 to 20 minutes.

Click here for the recipe اضغط هنا للوصفة »

Cari Farmasi

Farmasi Di Kuala Lumpur dan Selangor Selangor / KL Area NO SHOPS NAMES ...