Friday, October 28, 2011

Egyptian "Fatta" طريقة فتة الثوم واللحم المصرية

Egyptian "Fatta" فتة الثوم واللحم المصرية

Scroll down for English post
الفتة هي إحدى الأكلات المشهورة في مصر، وهي تعتبر أكلة محببة جداً في المناسبات والأعياد، البعض يأكلها في أول يوم للعيد (عيد الأضحى أو عيد الفطر) حتى أنهم يأكلونها على الإفطار أحياناً والبعض الآخر يأكلها في المناسبات المختلفة مثل العقيقة أو الاحتفال بمولد طفل جديد أو في رمضان أو ولائم الأفراح. الفتة المصرية التقليدية هي عبارة عن طبقات، طبقة من الخبز المحمر يضاف إليه مقدار من مرق اللحم وطبقة الأرز والخل والثوم وصلصلة الطماطم بالثوم، ويضاف على وجهها اللحم المسلوق والمحمر. يختلف نوع اللحم حسب الرغبة أحياناً يتم عملها بلحم بقري أو غنم صافي بدون دهن أو بدهن وأحيان أخرى يتم عملها بالأكارع وتكون حينها أكلة دسمة جداً. تعتبر هذه الأكلة من أسهل الأطباق الرئيسية حيث إنها لا تأخذ الكثير من المجهود لعملها.

الوصفة تكفــي: 2 إلى 3 أشخاص
وقت التحضير: 14 دقيقة
وقت الطهـــــي: 30 دقيقة
"Fatta" is a traditional dish in Egypt, it's so popular and lovely dish in all occasions and Feasts, some people eat it on the first day of Feast (AL-Adha or Al-Fitr), some even eat it for breakfast on the first day of Feast, and some eat it on different occasions like baby shower, Ramadan Iftar, or weddings. Traditional Egyptian Fatta consists of layers of toasted Arabian bread with some beef broth added to it, and a layer of steamed rice with garlic & vinegar and garlic tomato sauce, and then added a layer of boiled meat after adding color to it in the oven. The meat used for this dish can be beef or lamb with or without fat, most people make it with beef shin or feet which makes it really fatty then. This dish is considered one of the easiest main dishes because it doesn't take much time or effort to make.

Serves: 2 to 3 people
Prep. Time: 14 minutes
Cooking Time: 30 minutes
Click here for the recipe اضغط هنا للوصفة »

Cari Farmasi

Farmasi Di Kuala Lumpur dan Selangor Selangor / KL Area NO SHOPS NAMES ...