Thursday, October 21, 2010

"Kabsa" & Roasted Lamb Leg كبسة ريش الضأن مع فخذة الضأن المشوية



Scroll down for English post

أعلم أنه قد مر الكثير من الوقت على آخر مرة كتبت فيها أعذروني وأتمنى أن تستمتعوا دائماً بما أقدمه لكم، وصفة اليوم محبوبة للكثير من العرب، الكبسة هي وجبة من الوجبات التي تتكون أساساً من الأرز طويل الحبة وهي تقدم في دول الخليج، وتعد الوجبة الرئيسية في السعودية. غالباً ما تكون الكبسة مطهوة مع لحم الضأن أو الماعز أو مع الدجاج. وفي بعض البلدان الخليجية تسمى هذه الوجبة بالمكبوس وتطهى بالإضافة إلى ما سبق مع السمك أو الروبيان (الجمبري). ويوضع معها اللحم وسمن ومكسرات وزبيب، وتعتبر ألذ بلحم الضأن الصغير، هذه الوجبة تعتبر دسمة ومليئة بالدهون ولكنني اليوم قمت بالتقليل من الدهون بشكل كبير واستخدمت زيت الزيتون بدلا من السمن أيضاً، حتى تكون صحية أكثر ولا تسبب مشاكل بسبب كثرة الدهون بها، أحب هذه الوصفة كثيراً وأتمنى أن تحبوها مثلي.
نصيحة الوصفة:
1- لقد استخدمت هنا لحم خروف صغير لم يتعدى عمره 6 أشهر وهو حقاً رائع مع الكبسة، ولكن ربما لن تفضلونه إذا كان الخروف كبير (أكبر من سنة) فإذا لم يتوافر لحم الخروف الصغير يفضل استبداله بلحم بقر صغير أو حتى دجاج (في هذه الحالة نقلل الليمون والحبهان عند استخدام أي لحم غير الضأن).
 2- تم استخدام توابل خاصة بالكبسة، إذا لم تتوافر يتم خلط الآتي لتكوين توابل الكبسة: مقدار من كل من (فلفل اسود مطحون - كاري - كركم - حبهان مطحون) ونصف المقدار من كل من (زنجبيل - كمون - كزبرة).
3- يمكن إضافة المكسرات المرغوب فيها إلى الكبسة ولكنني لم أضف هنا إلا الزبيب فقط.

وقت التحضير: 20 دقيقة + تتبيل الفخذة يحتاج ليلة كاملة ويمكن تتبيلها ليوم كامل
وقت الطهي: حوالي ساعة أو أكثر حسب اللحم المستخدم.
تكفي: 5 أشخاص


I know it's been a while since last post forgive me for that and I hope you always enjoy what present here, today's recipe is really lovable by Most Arabs (if it's not all of them), "Kabsa" is one the long grain rice dishes that are served mostly in in gulf countries, and it's considered as a popular dish in Saudi Arabia. "Kabsa" is usually cooked with lamb or deer or with chicken. "Kabsa" also is called "Makboos" in some gulf countries and sometimes they use fish or shrimps in it. This dish contains (meat - fat (Ghee) - nuts - raisins) and it's much better with small lamb meat. This dish is usually full of fat but in this recipe I decreased the fat so much, I didn't use Ghee I used olive oil instead and not much, to make it healthier without causing problems from high fat. I love this recipe so much and I hope you love it too.
Recipe tips:
1- I used small lamb meat (not older than 6 months) and it's really yummy with Kabsa, but you may not like it if the lamb is older than a year, so if you don't have it available you can use small beef meat or even chicken, but in this case you have to reduce the cardamom and lemon in meat other than lamb.
2- I used "Kabsa spices" so if it's not available to you just mix the following: one measure of each (ground black pepper - curry - turmeric - ground cardamom) and half measure of each (ginger - cumin - coriander).
3- You can add nuts as you want but I only used raisins here (my husband hates nuts in rice :( ).

Prep. time: 20 min. + the time you marinate the meat (up to 24 hours).
Cooking time: about 90 min. depending on the meat you use.
Serves: 5 people.
Click here for the recipe اضغط هنا للوصفة »

Cari Farmasi

Farmasi Di Kuala Lumpur dan Selangor Selangor / KL Area NO SHOPS NAMES ...