Friday, December 31, 2010

Egyptian "Ful Medames" & Baba Ganoush طريقة عمل فول مدمس مع بابا غنوج

Egyptian "Ful Medames" & Baba Ganoush فول مع بابا غنوج

Scroll down for English post
هل ذهبت إلى مصر من قبل؟ إذا كانت الإجابة لا فسوف تتعرف اليوم على أحد أطباقها الشهيرة، وإذا كانت الإجابة نعم فبالتأكيد أنت تعرف الإفطار الأكثر شعبية في مصر وهو "الفول والطعمية" لطعمه اللذيذ وانتشاره ولما له من فائدة كبيرة، واليوم سوف نتكلم عن الفول وطريقة عمله، والفول المصري له العديد من الطرق والوصفات ولكنني استخدمت اليوم أبسط وصفة لأنها الأروع مع البابا غنوج. الفول هو أحد من البقوليات والذي يتم طهيه لمدة طويلة في إناء خاص بالفول تحديداً، وهو عبارة عن إناء متسع من أسفل ويضيق عند فوهته، وذلك لأن الفول عندما يكون ساخن ويكشف الغطاء عنه يتحول الفول المعرض للهواء إلى اللون الأسود ويجف وبالتالي فالفوهة الضيقة تقلل من نسبة الفول المعرضة للهواء.
Egyptian Fava Bean Pot قدرة الفول
 بالإضافة إلى الفول سنتكلم عن بابا غنوج وهو أيضاً من الأطباق المصرية المفضلة التي تؤكل مع الفول أو مع السمك المشوي والمشويات عموماً أو كنوع من المقبِّلات على الغداء أو العشاء، المكون الأساسي في عمله هو الباذنجان المشوي، وهو فاتح للشهية بشكل كبير.

نصيحة الوصفة: 
1- يجب ألا يستخدم الخلاط في خلط مكونات بابا غنوج فهو يغير طعم بابا غنوج ويخرج الماء من الباذنجان، أما الهاون أفضل بكثير من حيث الطعم والقوام.
2- بدلاً من استخدام الفول الجاهز يمكن طهي الفول بالمنزل عن طريق استخدام الإناء المذكور إذا كان متاح لمدة الليل كله على نار هادئة، وإذا احتاج ماء يضاف له ماء ساخن وليس بارد حتى لا يجف، ويمكن إضافة حبة طماطم صغيرة وفص ثوم وقبضة عدس لإعطائه طعم جيد وأيضاً لأن الطماطم تساعد على طهي قشر البقوليات بشكل جيد.
توصية: هذا الطبق رائع مع البيض المسلوق.

الأكلة تكفـــــي: شخصين
وقت التحضير: 3 دقائق
وقت الطهــــي: 40 دقيقة
Have you ever been to Egypt? If the answer is NO, then you will know one of its most popular dishes in it, and if the answer is YES, that means you know the most popular breakfast for sure, which is "Ful & Falafel", it's known for its delicious taste and nutritional value, today you will know how to make it, Egyptian "Ful" or beans has many ways to be done with, but I'm going to show you the simplest one because it's the best with "Baba Ganoush". Egyptian beans is a legume which is cooked for a long time in a special beans pot which is wide in the bottom and so narrow in the top of it, and that's because when the beans are uncovered to the air it becomes black and dry and not well cooked, so that special pot minimize the amount of beans on top.
 In addition to beans, I will talk about Baba Ghanoush which is also a famous Egyptian dish, it's usually been eaten with Egyptian beans or Egyptian roasted fish "Samak Mashwy" and grilled meat in general, or as an appetizer at lunch or dinner, the main ingredient in Baba Ganoush is roasted eggplant, and it's really appetizing.

Recipe Tips:
1 - You must not use a blender or food processor to mix Baba Ganoush ingredients, It causes changes in the taste of Baba ghanoush and get the water out of the eggplant, while using the mortar and pestle gives it a really good taste and texture.
2 - Instead of using canned beans, you can cook your own at home if you have the special pot, beans are cooked over night with the same amount of water on low heat, and if it needs water only hot water could be added to not get dried, you can also add a tomato, garlic, and 1 tbsp of lentil to enhance flavor and also because tomato helps to cook beans well.
Recommendation: This dish is wonderful with boiled eggs.

Serves: 2 people
Prep. time: 3 minutes
Cooking time: 40 minutes
Click here for the recipe اضغط هنا للوصفة »

Cari Farmasi

Farmasi Di Kuala Lumpur dan Selangor Selangor / KL Area NO SHOPS NAMES ...