Thursday, December 30, 2010

Strawberry Jam Heart-Shaped Pancakes بان كيك القلوب بمربى الفراولة


Scroll down for English post
   هذا الطبق هو المفضل إلىّ على الإطلاق كطبق حلو أو إفطار وهو مناسب جداً للعشاء الرومانسي أو المناسبات الخاصة. البانكيك هو نوع من الكيك الرقيق يتم تحضيره مزيج مخفوق على مقلاة أو شواية، وهو عبارة عن كيك سريع التحضير بالمقلاة أو الجريدل، البعض يستخدم الخميرة في عمله أو خليط مخمر، ويتم طبخه على جهة واحدة ثم يقلب لينضج على الوجه الآخر، ويمكن تقديمه في أي وقت حسب تقاليد كل دولة بحشوات مختلفة مثل المربى أو قطع الشوكولاتة أو الفاكهة أو اللشراب أو حتى اللحم.
    في انجلترا الثلاث مكونات الرئيسية لهذه الوصفة هم الدقيق والبيض واللبن، ويكون الخليط أخف من العسل ويشكل طبقة رقيقة في قاع المقلاة، وربما يكون بعض الفقاقيع أثناء النضج ولكنه لا يرتفع وهو أشبه بالكريب الفرنسي. أما في أمريكا الشمالية أحياناً يسمى بالهوت كيكس أو الكعكات الساخنة ويحتوي على عوامل رفع مثل البيكنج باودر، والبيض الذي يضرب كل من بياضه وصفاره على حدة، والدقيق واللبن الرائب، مكون بذلك خليط غليظ نوعاً ما. أما في الهند يطلق عليه أحياناً تشيلا أو بودا، ويمكن عمله هناك إما طبق حلو أو مالح، وله قوام متعدد الأشكال حسب المكان الذي يقدمه. أما في جنوب أفريقيا فيسمونه باناكوك باللغة الأفريقانية وهو عادة يقدم في أيام البرد والمطر مع سكر القرفة أو عصير الليمون، وأحياناً يتركوا السكر ليذوب في البانكيك أو يأكلونه فوراً وعندها يكون البانكيك مقرمش. أما في كينيا فيستخدمونه كالخبز في وجبة الإفطار مضاف له سكر إلى الخليط قبل طهيه.

نصيحة الوصفة:
1- يفضل استخدام مضرب اليد في خلط المكونات فهو يساعد على خلط الدقيق دون وجود تكتلات، ويمكن استخدام الخلاط الكهربائي حسب الرغبة.
2- يمكن إضافة الفانيليا(حسب الرغبة) إلى هذه الوصفة ولكنني لا أفضل ذلك فمقدار البيض غير ظاهر للدرجة وأفضل طعمها أكثر بدون فانيليا.
3- استخدمت قالب على شكل قلب خاص بالبانكيك، يمكن عملها بدون قوالب.
4- عند إضافة الخليط للقوالب يفضل أن يكون الخليط للمنتصف حتى لا يفور خارج القالب.
5- إذا خرج بعض الخليط من القالب فلا مشكلة يمكن التخلص من البواقي حوله عندما يُطهى الجزء السفلي للبان كيك.
6- من الأفضل استخدام قوالب غير قابلة للالتصاق أو دهن القوالب بالزبد.

*كيف أقوم بعمل بان كيك على شكل قلوب وليس عندي القوالب الخاصة؟!
- إذا لم يكن لديكم قوالب القلوب المستخدمة هنا يمكنكم بسهولة قطعها بعد طهيها بعمل الآتي:
1- نرسم قلب على ورقة زبدة.
2- نقص ورقة الزبدة بالمقص على شكل الرسمة.
3- نضع ورقة الزبدة فوق البانكيك الناضج ويتم قطعه على شكلها. :)

الوصفة تكفي: خمس طبقات من البانكيك.
مدة التحضير: 3 دقائق
مدة الطهــــي: 10 دقائق
This recipe is my favorite for breakfast or dessert, also it's so suitable for romantic dinners or special occasions. A pancake is a thin, flat cake prepared from a batter and cooked on a hot griddle or frying pan. Most pancakes are quick breads; some use a yeast-raised or fermented batter. Most pancakes are cooked one side on a griddle and flipped part way through to cook the other side. Depending on the region, pancakes may be served at any time, with a variety of toppings or fillings including jam, chocolate chips, fruit, syrup or even meat.
English pancakes have three key ingredients: plain flour, eggs, and milk. The batter is runny and forms a thin layer on the bottom of the frying pan when the pan is tilted. It may form some bubbles during cooking, which results in a pale pancake with dark spots where the bubbles were, but the pancake does not rise. English pancakes are similar to French crêpes. American  pancakes (sometimes called hotcakes) are pancakes which contain a raising agent such as baking powder; proportions of eggs, flour, and milk or buttermilk create a thick batter. In India the Pooda (sometimes called Cheela) is a pancake. They can be made either sweet or salty and are of different thicknesses in different places. In South Africa pancakes refer to crepes, they are traditionally prepared by the Afrikaans community on gas stoves, and called a pannekoek in Afrikaans, eaten on wet and cold days. Pannekoek are served with cinnamon-flavored sugar (and sometimes lemon juice), the sugar may be left to dissolve onto the pancake, if eaten immediately the pancake is crispy. In Kenya pancakes are eaten for breakfast as an alternative to bread. They are served plain with the sugar already added to the batter to sweeten them.


Recipe tips:
1- It's better to use a whisk to mix ingredients, it helps mixing the flour will with milk, you can also use food processor.
2- You can add vanilla as you like, I just find it better without it so I didn't add it.
3- I used heart mold, you can make pancakes without it.
4- When placing the batter inside the mold make sure you add half of it so it doesn't go out of it.
5- If the batter leak outside the mold it's OK you can remove it after cooked on one side.
6- It's better to use non stick molds, or else you can grease them with butter.

*How can I make heart shaped pancakes without a mold?!
- If you don't have these molds you can cut it heart shape after cooking:
1- Draw a heart on a parchment paper.
2- Cut the paper with scissors .
3- Put it on the cooked pancakes and cut them :)

Makes: 5 pancakes
Prep. time:   3 minutes
Cooking time: 10 minutes
Click here for the recipe اضغط هنا للوصفة »

Cari Farmasi

Farmasi Di Kuala Lumpur dan Selangor Selangor / KL Area NO SHOPS NAMES ...