Tuesday, January 11, 2011

Egyptian "Koshari" طريقة الكشري المصري بالصور

Egyptian "Koshari" الكشري المصري

Scroll down for English post
في الوصفة السابقة تكلمنا عن طبق مصري للإفطار والعشاء، أما اليوم سنتكلم عن أحد أشهر أطباق مصر للغداء وأحياناً العشاء. الكشري المصري، من أكثر الأطباق المحبوبة هناك والتي يجب أن تتذوقها عند زيارتك مصر، فهو طبق لذيذ جداً، نباتي، وسعره في متناول الجميع كما أنه مفيد جداً في نفس الوقت. هذا الطبق يتكون من الأرز والعدس الأسمر (عدس بجِبَّة) والمكرونة والبصل المقلي المقرمش والحمص، بالإضافة إلى نوعين من الصوص وهما صلصة الطماطم ودَقَّة الثوم، اليوم سوف أضع طريقتين لدقة الثوم أحدهما نيئة والأخرى تطهى على النار، يمكن استخدام أيهما ولكنني أفضل النيئة أكثر فأنا أحب طعم الثوم الظاهر فيها فهو أكثر ما يميزها. يؤكل الكشري المصري حار غالباً ويعتبر الكمون من التوابل الأساسية المستخدمة في الدقة والصلصة.

نصيحة الوصفة:
1- لعمل بصل مقرمش ولذيذ يقطع البصل شرائح رفيعة ويوضع في الزيت الحار في إناء عميق بحيث تكون كمية البصل كافية فقط لتغطية وجه الزيت ليس أكثر إطلاقاً، يمكن أيضاً وضع شرائح البصل في الدقيق وتصفيته جيداً قبل وضعه في الزيت، وإذا كان متاح لديكم ترمومتر الطعام أو إناء القلي الكهربائي يفضل أن تكون درجة حرارة الزيت 177 درجة مئوية أو 350 فهرنهايت.
2- يجب متابعة البصل جيداً فهو يأخذ وقت طويل للنضج ولكن مع ذلك يمكن احتراقه بسرعة جداً، بمجرد أن يتحول لون البصل للون الذهبي يجب مراقبته وإخراجه من الزيت ولونه بني قبل أن يتحول لونه إلى أسود غامق فذلك يعني أنه احترق، أما في حالة إضافة دقيق نخرجه من الزيت ولونه ذهبي.
3- عند تسخين الثوم في الدقة أو الصلصة لا يصل الثوم لدرجة النضج أي يجب عمل خطواته بسرعة دون أن يصل الثوم للون الذهبي.
5- يمكن استبدال الطماطم بربع كوب معجون طماطم.

الكمية تكفــــي: 3 أشخاص
وقت التحضير: 5 دقائق
وقت الطهــــي: 30 دقيقة
Last time I presented an Egyptian dish for breakfast or dinner, and today I'm going to talk about the most famous Egyptian dish for lunch or sometimes dinner, "Koshary" is one of the most lovable dishes that you "must try" when visiting Egypt, because it's delicious, vegetarian "vegan", affordable for all and so healthy at the same time, this dish consists of rice, brown lentils "Ads Be-Gebba", macaroni, crispy fried onion, chickpeas, besides two types of sauces, tomato salsa and "da-ah" which is a garlic light hot sauce and for this one I'm going to add two recipes, one that is being cooked on heat, and another that doesn't need to, and I prefer the last one because it has that taste of raw garlic and that's what I really love about it. "Koshari" is usually hot and cumin is a main spice in its sauces.

Recipe Tips:
1- For crispy delicious onions, it should be thinly chopped, and put it in hot oil in a pot with good amount of vegetable oil, and the onion should be just enough to nearly cover the top of the oil, you can also use flour to coat the onion with and shake off the excess well before placing in the oil, if you there is a thermometer available or you're using an electric deep fry the oil better to be heated to 350F.
2- You should keep an eye on the onion, it takes some time to be cooked but it burns so quickly though, so once it's golden brown becarful and remove it once brown, if it's dark black that means it's burned, in case you use flour you should remove it once golden brown.
3- When heating garlic in the beginning of each "da-ah" and tomato salsa, you should make sure that the garlic is not cooked or turned to golden color, you should make the steps quickly.
5- You can substitute tomatoes with 1/4 cup tomato paste.

Serves: 3 people
Prep. time: 5 minutes
Cooking time: 30 minutes
Click here for the recipe اضغط هنا للوصفة »

Cari Farmasi

Farmasi Di Kuala Lumpur dan Selangor Selangor / KL Area NO SHOPS NAMES ...