Tuesday, July 12, 2011

Egyptian "Keshk Almaz" & Broiled Chicken كشك ألمظ مع دجاج محمر

Egyptian "Keshk Almaz" & Broiled Chicken كشك ألمظ مع دجاج محمر

Scroll down for English post
شهر رمضان على الأبواب كل عام وأنتم بخير، وعندما يذكر شهر رمضان تذكر العزائم العائلية والتجمعات على الإفطار وكثرة الزيارات، كما نذكر أيضاً أشهى الأكلات التي تتميز بطابع خاص في رمضان وعند البعض لا تؤكل هذه الأكلات إلا كل سنة في شهر رمضان فقط. قمت بوضع قائمة بأشهى الوصفات لرمضان على يمين الصفحة وسوف أضيف الوصفات الرمضانية من مختلف البلاد بالخطوات المصورة إلى أن ينتهي الشهر الكريم إن شاء الله. وصفة اليوم ربما تكون جديدة على البعض وغريبة على البعض الآخر ولكنها تعتبر من الوجبات الرائعة لمن تربوا عليها خصوصاً في شهر رمضان، وصفة اليوم هي وصفة مصرية عبارة عن مزيج من الأرز والحليب ومرقة الدجاج والبصل المحمر يتم طهيهم ليكوِّنوا طبق كريمي القوام يشبه حلوى الأرز باللبن ولكنه طبق مالح ويسمى الكشك المصري وليس الصعيدي فهناك طبق آخر بنفس الاسم مشهور بصعيد مصر وهو مختلف تماماً، وصفة اليوم للكشك البعض يطلق عليه كشك ألمظ والبعض الآخر يطلق عليه كشك ألماظية، وهناك من يقوم باستخدام لبن الزبادي بدلاً من الحليب في هذه الوصفة. دائماً ما أحب هذا الطبق مع الدجاج المسلوق والمحمر بمعجون الطماطم فهو حقاً رائع معها، يمكن أكله كطبق رئيسي والبعض يأكله بالأرز والبعض الآخر يأكله بالخبز. هيا بنا نتابع معاً الكشك المصري طبق اليوم لرمضان.

نصيحة الوصفة:
1- لسلق الدجاجة، تنظف جيداً وتوضع في إناء مغطاه بالماء على نار عالية ويوضع معها بصلة متوسطة و2 ورقة غار أو لورى و2 حبة حبهان أو هيل وملعقة كبيرة من الملح وفلفل وزنجبيل حسب الرغبة وتزال أي رغوة تظهر على وجه المرقة، عند الغليان نهدئ النار إلى متوسط لهادئ ونتركها لتنضج ساعة تقريباً حسب حجمها.
2- لن يكون الأرز مشابه لما نقوم بطهيه مع الأكلات العادية وإنما سيكون أكثر نضجاً وسيكون المرق كثير ولن يجف المرق بعد أن ينضج الأرز.
3- إذا جف الكشك على النار أثناء طهيه يمكن إضافة بعض الحليب إليه وتقليبه حتى يغلي.

الوصفة تكفــي: 2 إلى 3 أشخاص
وقت التحضير: 5 دقائق
وقت الطهــــي: 30 إلى 60 دقيقة تقريباً
Ramadan is coming in a few days, and when we mention Ramadan we remember the family and friends gathering for Iftar and the visits around the month, we also remember the most delicious dishes that are special in this month and some people only eat it once a year only in Ramadhan. I added "Ramadan Menu" here on the right and I will add Ramadan recipes from different countries supported with photos till the end of Ramadan. Today's recipe may be new for some people and strange for some others but it's considered as one of the delicious dishes for people who used to eat it especially in Ramadhan, today's recipe is an Egyptian recipe which consists of rice, milk, chicken broth and caramelized fried onions cooked together to end up with creamy texture that looks like the rice pudding but a salty dish which is Egyptian "Keshk" and I don't mean the upper Egypt "Keshk" because it's another different dish. Some people call it "Keshk Almaz" some others call it "Keshk Almazeya", some people use yogurt instead of milk. I always love to eat this dish with boiled chicken and then broil it in the oven after rubbing it with tomato paste and sprinkle some salt mmm yummy, you can eat this dish as it is some people eat it with rice some others eat it with bread, it's up to you. Let's  see our Ramadhan dish for today >> Egyptian "Kishk".

Recipe tips:
1- To boil a chicken, after cleaning properly cover it with water on high heat and add to the water a whole medium onion, 2 bay leaf, 2 cardamoms, 1 tbsp salt, pepper, and ginger, and remove any foam that appears on top of it, and when it's boiled low the heat to medium low, and let it cook for about an hour depending on its weight.
2- The rice here won't look like the normal cooked rice, the broth will be much more than rice and it will be more cooked and the broth won't dry when it's cooked.
3- If the Keshk dried from milk or broth add some more milk and mix well till boiled.

Serves: 2 to 3 people
Prep. time: 5 minutes
Cooking time: 30 to 60 minutes
Click here for the recipe اضغط هنا للوصفة »

Cari Farmasi

Farmasi Di Kuala Lumpur dan Selangor Selangor / KL Area NO SHOPS NAMES ...