الكـسكـسي هو طبق تقليدي في شمال أفريقيا وصقلية عادة يتم تقديمه مع يخنة اللحم والخضروات فوقه، وهو يعتبر طبق رئيسي في شمال غرب أفريقيا عموما (المغرب، الجزائر، تونس، ليبيا)، اليوم سنعرف أكثر عن طبق الكـسكـسي الليبي، وهو طبق حار له أكثر من شكل ونوع، أحد هذه الأنواع يسمى الكسكسي بالبُصلة أي البصل ويتم تقديمه مع يخنة البصل والحمص فوقه مع اللحم، والنوع الآخر يطلق عليه الكسكـسي بالخُضرة أي الخضروات، والذي يقدم وفوقه يخنة الخضروات مع اللحم، اليوم سوف أمزج بين الاثنين فهو حقاً طبق لذيذ يجب أن تجربونه. عادة في ليبيا يتم تقديم هذا الطبق في طبق كبير عميق للتقديم للعائلة كلها (5 أشخاص) أو تقديم أكثر من طبق تقديم لكل مجموعة إذا كانت العائلة أكبر، يتم تقديم هذا الطبق خاصة في العزائم وولائم الأعراس أو الاحتفال بمولود جديد، وبالطبع هو طبق رئيسي على مائدة الإفطار في رمضان. الكسكسي يتم طهيه في إناء البخار أو ما يطلق عليه الكِسكاس في ليبيا.
يتم طهي الكـسكـسي بالجزء العلوي من إناء البخار أو بالكسكاس على البخار ويخنة اللحم تنضج في الجزء السفلي من الإناء، ومن ثم يتم تقديمهم معاً، إذا لم يكن لديكم إناء بخار يمكنكم طهي الكسكسي بالطريقة المفضلة لكم ولكن يجب التأكد من أنه لن يلتصق ببعضه وسيكون هش ومتناثر.
نصيحة الوصفة:
1- يجب التأكد من اتباع الخطوات بدقة وعدم طهي الكـسكـسي أكثر من اللازم ويتم فركه ليصبح هش كما سيتم ذكره.
2- هناك خلطة توابل ليبية تسمى بزار الكسكسي أو بهاراته إذا لم تتوفر لديكم يمكنكم خلط (كركم مع خولنجان مطحون أو "عود اللحم") إذا لم يتوافر الخولنجان يمكن استخدام التوابل التالية: ملعقة شاي أو مقدار من كل من (كمون - كزبرة جافة - كركم - زنجبيل بودرة - قرفة - كاري) مع نصف ملعقة شاي أو نصف مقدار من الحبهان المطحون.
3- عند الحاجة لإضافة ماء إلى اللحم يجب أن يكون الماء ساخن حتى يبقى اللحم طري ولا يأخذ وقت طويل في الطهي.
4- قوموا باتباع الخطوة رقم 4 بدقة وحذر كالشرح تماماً.
5- أنصح بأكل هذا الطبق مع مخلل الزيتون الأخضر فهو حقاً لذيذ معه :)
الوصفة تكفـي: 3 إلى 4 أشخاص
وقت التحضير: 15 دقيقة
وقت الطهــــي: من 90 إلى 120 دقيقة
Couscous is a North African and Sicilian dish of semolina traditionally served with a meat or vegetable stew spooned over it. Couscous is a staple food throughout northwest Africa (Morocco, Algeria, Tunisia, and Libya), today we are going to know more about Libyan couscous, which is really spicy and has many types, one of them is called (Couscousy Bel Bouslah) with means "couscous with onions" and it's served with onion & chickpeas stew on top of it with meat, also there's another one called (Couscousy Bel Khodrah) which means Couscous with vegetables, and it's served with vegetable stew and meat on top of it, today I'm mixing between both dishes and it's a real great yummy dish that you really need to try. This dish in Libya is usually served in one big deep serving dish to the whole family (5 people) or one serving to each group if the family is bigger, it's served specially when having friends and family home for lunch, or in wedding celebrations, or new born baby celebration, and of course it's a main dish on Iftar in Ramadan. Couscous is being cooked in steam pot which is called in Libya "KisKaas".So the couscous is cooked on the top by steaming and the stew on the bottom part of the pot, and then served together, if you don't have a steaming pot and want to try it it's OK just cook the couscous your way and make sure to keep it fluffy.
Recipe tips:
1- Make sure to follow the steps and not over cook the couscous and rub it till it's fluffy as followed.
2- There is a Libyan mix of spice used in this dish called "Bezaar Liby", if you don't have it mix (turmeric & galangal) or this spice mix (1 tsp each cumin- coriander- turmeric- ginger powder - cinnamon - curry) with 1/2 tsp cardamom powder.
3- When you need to add water to the meat you should add hot water so the meat still juicy and doesn't take much time cooking.
4- Follow step 4 carefully just as I said.
5- I recommend serving this dish with green olives pickled (really yummy).
4- Follow step 4 carefully just as I said.
5- I recommend serving this dish with green olives pickled (really yummy).
Serves: 3 to 4 people
Prep time: 15 minutes
Cooking time: 90 to 120 minutes