Moroccan Style Stuffed Lamb Leg فخذ الضأن المحشي بطابع مغربي |
فخذ الضأن المخلي والمحشي بالفرن بحشوة مستوحاه من الأطباق المغربية وخاصة طاجين مسلالة أو طاجين الدجاج المغربي ، أردت أن أحضر فخذ الخروف بشكل مختلف عن الطرق التي اعتدت عليها ووقع الاختيار على هذه الحشوة اللذيذة والحمد لله نجحت الوصفة وها هي الآن بين أيديكم، وصفة شهية مشرفة للعزائم والجمعات أتمنى أن تعجبكم :)
نصيحة الوصفة:
1- يمكن توصية الجزار بخلي الفخذ من العظام ما عدا العظمة الكبيرة التي تشبه دبوس الدجاج منفصلة حتى نضعها داخل الفخذة لتعطي شكل جميل على المائدة وهذا حسب الرغبة.
1- يمكن توصية الجزار بخلي الفخذ من العظام ما عدا العظمة الكبيرة التي تشبه دبوس الدجاج منفصلة حتى نضعها داخل الفخذة لتعطي شكل جميل على المائدة وهذا حسب الرغبة.
2- لطهي الفخذة استخدمت كيس حراري مخصص للفرن قصصته من ناحية ليكون مفرود لأستخدمه في لف الفخذة ووضعها بالفرن.
الوصفة تكفــي: 5 أشخاص تقريباً
وقت التحضير: 15 دقيقة
وقت الطهــــي: 90 إلى 120 دقيقة
My boneless stuffed lamb leg recipe here is inspired by Moroccan dishes, specially "Tajin Meslalah" or Moroccan chicken olive Tagine; I wanted to bring new flavours to the dish other than the ways I used to roast lamb leg before! And this stuffing was the one I chose after my food brainstorming! And it was a very successful delicious dish that made me proud! So here you go the recipe that you will going to love on your table when having family and/or friends over for dinner. Hope you like it!
Recipe tips
1 - If you desire you can ask your butcher to debone the lamb leg for you, leaving the lamb drumstick as is to place into the leg when stuffing, it will look good on your table as a huge lamb drumstick! ;)
2 - To roast the lamb leg I used an oven bag, cut it from the side to make flat as a baking sheet, so I can handle the meat when rolling and then roasting in the oven.
Serves: 5 people approx.
Preparation time: 15 minutes
Cooking time: 90 to 120 minutes