Sunday, January 20, 2013

Chicken Mandy Rice مندي الدجاج بطريقتي - سهل وسريع

Chicken Mandy Rice مندي الدجاج بطريقتي - سهل وسريع

Scroll down for English post
أرز المندي هو طبق شهير باليمن وخاصة بمدينة حضرموت ومعنى كلمة مندي أن اللحم يُطهى بالدهن وينزل هذا الدهن على الأرز الذي يكون أسفله ويكون هذا في فرن خاص بالمندي يتم إشعاله بالفحم ويكون الأرز بإناء في الأسفل وفوقه اللحم كما بالصورة.
Mandi oven فرن المندي

الطبق مكون من الأرز البسمتي واللحم أياً كان نوعه سواء دجاج أو لحم ضأن.. إلخ، اليوم سأقدم لكم أرز المندي بالدجاج اللذيذ وصدقوني إذا كان هناك أي طبق من وصفاتي يجب أن تجربوه فهو هذا الطبق، حقاً غاية في اللذة والطيبة أحببته أنا وزوجي كثيراً من أول مرة قمت بإعداده ولم نستطيع التوقف عن الأكل إلى أن امتلأنا منه :) .
لكي يتم عمل هذا الطبق في المنزل (بدون الفرن الخاص) برائحة الفحم الخاصة به يقوم البعض بوضع الأرز في إناء وفوقه طبقة من ورق الفويل المثقوب وفوقها اللحم أو الدجاج مع الفحم ثم يغطيه بطبقة أخرى من ورق الفويل، في الحقيقة لا أفضل استخدام الفويل كثيراً خاصة إذا احتوى الطبق على الطماطم فهو غير صحي لأنها تتفاعل مع الألومنيوم، لذا سأقدم لكم الطبق اليوم بطريقة لذيذة دون استخدام ورق الفويل، أتمنى منكم أن تجربوه وثقوا أنه سيعجبكم إن شاء الله :)

الوصفة تكفــي: شخصين
وقت التحضير: 10 دقائق
وقت الطهــــي: 55 إلى 75 دقيقة
Mandy rice is a famous dish in Yemen specially Hadramawt or Hadhramaut city, "Mandy" means cooked with the sauce and fat that comes down from meat to the rice underneath it in the special Mandy oven in the photo above.
This dish contains basmati rice and any kind of meat like chicken or lamb ...etc, I'm going to give you today the recipe for delicious chicken Mandy rice and believe me if there is any dish in my recipes that you have to try it should be this one, it's really yummy and so good, my husband and I loved it once I made it for the first time and couldn't stop eating it till we became so full :D.
To make this dish with its special coal smell at home (without the special oven) some people cook the rice in a pan covered with foil and make small hales in it and top it with the meat and burning coal and cover them all again with foil, actually I don't like using foil specially if I'm adding tomatoes in the recipe as it makes some unhealthy reaction to the food, so I'm going to make this dish with the same taste and smell without using foil, I hope you try it I'm sure you're going to like it :) .

Recipe Serves: 2 people
Prep. Time: 10 min.
Cooking Time: 55 to 75 minutes
Click here for the recipe اضغط هنا للوصفة »

Cari Farmasi

Farmasi Di Kuala Lumpur dan Selangor Selangor / KL Area NO SHOPS NAMES ...