Scroll down for English post
أول مرة قررت تجهيز كيك التمر كنت مترددة لوجود العديد من الوصفات ولا أعلم أي واحدة ستنجح خاصة أنني لا أريد أن أفشل باستخدام كمية كبيرة من التمر الثمين لأنني أحبه، وبعد البحث والتجربة والاختبار كانت هذه الوصفة لكيك التمر مع صوص الكراميل (التوفي) وعين الجمل (الجوز) هي ألذ وأضمن وصفة، أحبها كل من جربها من يدي والحمد لله، كيك هش جداً ولذيذ كما أنه مغذي. أتمنى أن تعجبكم أيضاً جربوها ولن تندموا :)
نصيحة الوصفة:
1- يجب الاحتراس وعدم وجود أطفال بالمطبخ عند تحضير صوص الكراميل لأنه يحتاج تركيز كما يمكن أن تتأذوا من السكر المغلي.
2- لا يقلب السكر عند إذابته لعمل الصوص لأن ذلك يجعله يُكوِّن حبيبات بالكراميل.
2- لا يقلب السكر عند إذابته لعمل الصوص لأن ذلك يجعله يُكوِّن حبيبات بالكراميل.
3- لضمان نجاح الكيك يجب أن تكون جميع مكوناته مثل البيض والزبد والدقيق في درجة حرارة الغرفة.
4- لا نضرب الكيك كثيراً بعد إضافة الدقيق حتى لا يصبح مكتوم، فقط إلى أن تختلط المكونات ليس أكثر.
4- لا نضرب الكيك كثيراً بعد إضافة الدقيق حتى لا يصبح مكتوم، فقط إلى أن تختلط المكونات ليس أكثر.
الوصفة تكفــي: حتى 6 أشخاص
وقت التحضير: 15 دقيقة
وقت الخبـــــز: 40 دقيقة
First time I decided to make date cake I was very hesitated, because there were many recipes for it and I do not know which one will succeed , especially that I do not want to fail while using a large amount of precious dates that I love, and after research, testing, and baking, I finally made the guaranteed, successful and delicious caramel & walnut glazed date cake recipe, that everyone who tasted from me really loved it which made me very happy to share it with you now. :)The cake is very fluffy, delicious and nutritious. I guarantee this recipe so try it and you'll never regret :)
Recipe tips :
1 - You must be careful while making caramel sauce (hot sugar injuries), and no children in the kitchen because it needs concentration especially while adding cream to hot sugar.
2 - Do not stir the sugar while melting to avoid granules in caramel sauce.
3- For a successful cake all ingredients like eggs, flour, or butter should be at room temperature.
4- Don't over mix the cake after adding four, just till combined not more.
3- For a successful cake all ingredients like eggs, flour, or butter should be at room temperature.
4- Don't over mix the cake after adding four, just till combined not more.
Serves : up to 6 people
Prep. time : 15 minutes
Baking time : 40 minutes