Wednesday, March 13, 2013

Halal Non-alcoholic Chicken Teriyaki ترياكي الدجاج - حلال

Halal Non-alcoholic Chicken Teriyaki ترياكي الدجاج - حلال

Scroll down for English post
أقصد بحلال أنه خالي من الكحول لأن الوصفة الأساسية للترياكي تتضمن كحوليات فاستبدلتها بمكونات أخرى فمثلاً sake (شراب كحولي ياباني مصنوع من الأرز) استبدلته بخل أبيض أو خل الأرز، و mirin (نبيذ ياباني حُلو) استخدمت بدلاً عنه خليط من عصير الليمون والخل أو عصير العنب الأبيض. ترياكي هو طريقة طهي يتم فيها تتبيل الطعام بتتبيلة أساس مكوناتها صلصة الصويا والسكر وmirin ثم يتم شواء هذا الطعام إما على جريل أو في شواية الفرن وفي اليابان يتم استخدام هذا التكنيك في طهي الأسماك بأنواعها. ترياكي الدجاج أو تشيكن ترياكي وصفة لذيذة جداً أحبها فطعم الدجاج الحامض الحلو يسيل اللعاب ويتناسب تماماً مع طعم الفلفل الرومي الملون والذي اخترته لتزيين هذا الطبق، أعجبني هذا الطبق وأتمنى أن يعجبكم أيضاً. :)

نصيحة الوصفة:
1- لا تطبخوا الدجاج أكثر من اللازم أو أكثر من الوقت المذكور في الوصفة إلا إذا كنتم متأكدين أنه يحتاج المزيد من الوقت حتى لا يجف وتخرج منه العصارة اللذيذة.
2- احترسوا عند إضافة الدجاج للمقلاة فهي تحتوي على زيت ساخن والدجاج به سكر يمكن أن يسبب تناثر قطرات ساخنة.
3- قمت بعمل هذه الوصفة مع الأرز الأبيض ويمكنكم تقديمه مع الخضار السوتيه أو النودلز أو عمل ساندوتش تشيكن ترياكي.
4- لا تستخدموا الملح فالصويا صوص مالح بشكل كافي.
5- إذا نضج الدجاج ولم يثقل الصوص بشكل كافي نخرج الدجاج من الإناء على طبق ونثقل الصوص ثم نقلب معه الدجاج مرة أخرى ونطفئ الحرارة.

الوصفة تكفــي: شخصين
وقت التحضير: 20 دقيقة
وقت الطهــــي: 15 إلى 20 دقيقة
Halal food means no pork/ham/bacon and no alcohol, and since chicken Teriyaki originally has alcoholic ingredients, I made some substitutes to make it halal with hopefully the same taste; I substitute the sake (Japanese alcoholic drink made from rice) for white vinegar  or you can use rice vinegar, and for the mirin (Japanese sweet wine) I used vinegar or white grape juice and lemon juice mixed together. Teriyaki is a Japanese cooking technique  which meat is marinated in soy sauce, sugar, and mirin,  and  broiled or grilled; usually made with fish in Japan. Teriyaki chicken is delicious I love that dish, the sweet and sour chicken taste is mouthwatering and it perfectly matches my choice  for garnish (colored bell pepper), I loved it and hope you do too :)

Recipe tips:
1- Don't over cook  the chicken or exceed the cooking time in the recipe unless you're it needs more time or the chicken would dry out and won't be juicy.
2- Be careful when adding chicken to the pan as it's hot and has oil and hot sugar.
3- I made this recipe with rice, you can make it with sauteed vegetables or make a chicken Teriyaki sandwich.
4- Don't use salt, the soy salt is salty enough.
5- If the chicken is cooked but the sauce is not thickened enough, remove the chicken from the pan and let the sauce till it's thick enough then add the chicken back, stir, and turn off the heat.

Serves: 2 people
Prep. Time: 20 minutes
Cooking Time: 15 to 20 minutes
Click here for the recipe اضغط هنا للوصفة »

Cari Farmasi

Farmasi Di Kuala Lumpur dan Selangor Selangor / KL Area NO SHOPS NAMES ...