Monday, March 25, 2013

Vegan Moussaka مسقعة نباتي بدون قلي باذنجان

Vegan Moussaka مسقعة نباتي بدون قلي باذنجان

Scroll down for English post
المسقعة هي طبق مشهور في مصر وتركيا واليونان، وفي مصر يوجد نوعان من المسقعة إما في الفرن وهي طبقات من الباذنجان المقلي بينها طبقة لحم مفروم معصج وفوقها طبقة بشاميل وتقدم مع الأرز في الغالب، أو فوق البوتاجاز (يخني أو طبخة باذنجان) وتكون نباتية كوصفة اليوم أو مع لحم مفروم أو قطع لحم، وتقدم النباتية مع الخبز في الغالب. وصفة اليوم علمتني إياها والدة زوجي وأعجبتني جداً وأردت أن أشارككم بها وهي في العادة تُحضر بالباذنجان المقلي ولكنني قمت بتحضيره في الفرن لدهون أقل، أتمنى أن تجربوا المسقعة النباتية اللذيذة والمغذية ليوم خالي من اللحوم فكثرة اللحوم خاصة الحمراء تضر بالصحة.

نصيحة الوصفة:
هناك طريقتان لتحضير الباذنجان إما بالقلي وهي الطريقة المعتادة أو في الفرن بزيت أقل وهي طريقتي، في حالة القلي: 
1- قوموا بتصفية الباذنجان بعد قليه وإذا كان لديكم الوقت الكافي يمكن وضع الملح على الباذنجان بعد تقطيعه وضعوه في مصفاة لمدة نصف ساعة إلى ساعتين لكي ينزل منه ماؤه ولا يتشرب الزيت أثناء القلي.
2- في حالة استخدام طريقة الملح: لا تضعوا الباذنجان على مناديل ورق المطبخ بعد القلي حتى لا يلتصق به يفضل وضعه فوق ورق خبز.

الوصفة تكفــي: 4 أشخاص
وقت التحضير: 30 دقيقة
وقت الطهــــي: 20 إلى 30 دقيقة
Moussaka or Musaqaa is one of the most popular dishes in Egypt, Greece, and Turkey. In Egypt it has two types one is baked in the oven which is layers of fried eggplant filled with a layer of ground beef filling and topped with bechamel (usually served with rice), the other type is cooked on the stove like a stew and it sometimes is vegan and sometimes has ground beef or beef cubes, the vegan version is usually served with bread. I learned this recipe from my other in low and I loved it, hope you try this delicious nutritious vegan Musaqaa for meatless lunch or dinner.

Recipe Tip:
There are two ways to prepare eggplant for this recipe either fried (regular one) or oven fried (my version), in case you fry it:
1- Place the eggplant in a strainer after frying to lose any excess fat, if you have time you can (before frying) sprinkle some salt on the eggplant slices in a strainer for 30 to 120 minutes to lose the water inside and not absorb oil while frying.
2-  If you strained eggplants from water as mentioned above don't place it on paper towels after frying or it will stick to the eggplant, you can use parchment paper instead.

Serves: 4 people
Prep. Time: 30 minutes
Cooking Time: 20 to 30 minutes

Click here for the recipe اضغط هنا للوصفة »

Cari Farmasi

Farmasi Di Kuala Lumpur dan Selangor Selangor / KL Area NO SHOPS NAMES ...