البليلة كما يطلق عليها بمصر أو القمح بالحليب هو إفطار لذيذ وصحي لكل العائلة، كانت والدتي تحضره لنا في الصغر خاصة في أيام الشتاء قبل الذهاب إلى المدرسة حتى نحصل على الطاقة المطلوبة للتركيز في دروسنا :) الوصفة الأساسية هي قمح مطبوخ ويؤكل دافئ بإضافة الحليب والسكر أو العسل الأبيض، ويمكنكم إضافة ما تشاءون لهذه الوصفة، أنا أضيف إليها قشدة الحليب الطازجة وأحيانا أضيف الحليب البودرة مع الحليب السائل (أحب طعمه كثيراً) ويمكن إضافة المكسرات أو القلوبات وجوز الهند والبعض يضيف لها القرفة أو حب الهيل (الحبهان) أو المنكهات المفضلة.
الوصفة تكفــي: 6 أشخاص تقريباً
وقت التحضير: 3 دقائق
وقت الطهــــي: 30 دقيقة
Belila as called in Egypt is Wheat with milk, an Egyptian healthy breakfast for the whole family kids and adults; my mother used to make it for us in my childhood specially in winter before we go to school so we get the required energy concentrate. The basic recipe is cooked wheat with added milk and sugar or honey, you can add whatever you like, I serve it with cream sometimes powdered milk with liquid milk (I just love powdered milk taste with wheat), you can add raisins, shredded coconut, toasted nuts, some add cinnamon, cardamom or any preferred flavoring.
Serves: 6 people approx.
Prep. Time: 3 minutes
Cooking Time: 30 minutes