الملوخية المصرية من أحب الأكلات لي ولزوجي، وصفة رائعة خاصة في الشتاء ولها العديد من الطرق حيث يمكن عملها بالدجاج، أو ملوخية بالأرانب، أو البط، الحمام، أو حتى ملوخية بالجمبري :) وكل أسرة تتبع طريقة مميزة في عملها فمنهم من يقوم بعمل صلصة طماطم بجانبها ومنهم من يضيف الطماطم إلى الملوخية نفسها أو لا يضيف أي صلصة، كما يمكن استخدام الملوخية المجمدة أو الطازجة حسب الرغبة. سأقدمها لكم بالدجاج على طريقة والدة زوجي حيث يحبها زوجي كثيراً ;)
الطعم المميز في هذه الطريقة يأتي من إضافة البصل وعصير الطماطم إلى الملوخية ولكن قبل إضافة البصل يتم فركه بقليل من الملح والفلفل (هذه الخطوة مهمة جداً في الطعم) هيا إلى الوصفة لأشرح بالتفصيل والصور :)
شكل أوراق الملوخية
Molokheya Leaves
Molokheya Leaves
نصيحة الوصفة:
لا تضعوا الغطاء على الملوخية ولا تتركوها تغلي:
قديماً في مصر خاصة في الأرياف كانوا يحددوا الطباخة الممتازة من طريقتها في عمل الملوخية، إن فشلت في عملها فهي ليست محترفة وإن قامت بعملها بنجاح فهي عروس ممتازة، فمن علامات فشل الملوخية والتي يطلق عليها (الملوخية الساقطة) هي أن تكون الملوخية ذات طبقتين الطبقة في أسفل الإناء هي الملوخية ويتضح فوقها طبقة من الشوربة أو المرقة حوالي 2 سم وتمتزج عند التقليب ثم تعود لما كانت عليه طبقتين، وهذا يكون بسبب عدة أشياء، إما أنه 1 تم إضافة مقدار كبير من الشوربة أو أنه 2 تم تغطية الملوخية بعد إضافة الثوم أو أثناء الطهي فهذا لا يجب أن يتم؛ أو أنه 3 تم ترك الملوخية تغلي، لا تتركوا الملوخية تغلي أبداً ولا حتى على نار هادئة، فهي كالقهوة يجب أن تنضج على نار هادئة وبمجرد أن تشعروا أنها سوف تغلي أطفئوا النار عليها فهي هكذا قد نضجت.
الوصفة تكفــي: 3 إلى 4 أشخاص
وقت التحضير: 15 دقائق
وقت الطهــــي: 15 دقيقة تقريباً
Egyptian Molokheya is one of the favorite dishes for me and my husband, it's a green soup with "Taqleyah" or sauteed garlic made by mixing any kind of broth with rinsed and finely chopped green leaves that look more like basil but bigger with so different taste, and it's NOT spinach because some people think it is but it's something different. This dish is fabulous in winter; in Egypt there are many ways to cook Molokhia using chicken broth, or rabbit - which is the most famous in Egypt called "Mulukhiyah Bel Arraneb"-, duck, pigeon, or even shrimp broth, and then served with the meat they used its broth; also every family has its own special steps to prepare it some like to make tomato sauce beside it, some like to mix tomatoes or tomato sauce in the recipe, and some don't add any tomatoes, also fresh leaves could be used in this recipe as well as finely chopped frozen leaves. I will show you how to make it with chicken with my mother in law's recipe that my husband really love ;)
The distinctive taste in this particular recipe comes from adding onion and tomato juice to it but first rubbing the onions with salt and pepper (it's a really important step that changes flavor) so let's just skip to the recipe to see it with step by step tutorial. :)
Recipe Tip:-
Don't Cover Don't Boil:
In the country in Egypt many decades ago they used to determine the best bride who can cook well by making her cook Molokheya, if she failed then she's not a good cook, and if she succeeded then she's an expert cook; how is that? They called the bad Molokhia "Molokheya Sa'ata" which means "fallen Molokheya", the failed Molokheya has two layers one is the green Molokheya at the bottom and the other layer on the top is about 1 inch of broth, and when you stir they mix and just get back to two layers again; that's caused by three things whether you 1 added so much broth, 2 covered Molokheya while cooking or after adding "Ta'aleya" (garlic and butter mix), you shouldn't cover it; or 3 you boiled it, NEVER boil Molokheya not even simmer, cooking it is like making Turkish coffee you cook it over low heat and once heated and going to simmer remove from heat right away.
Serves: 3 to 4 people
Prep. Time: 15 min.
Cooking Time: 15 min. approx